Blogg, Högtider & Teman, Julen, Tina´s Guide, Tina´s JulGuide

Tina´s Guide…..bjuda in till årets mest magiska jul-middag / mingel / fest

Snart är den mest magiska tiden på året här, nämligen julen. Det betyder att det är dags att börja fundera, planera och förbereda alla roliga julhändelser som kommer att ske de närmaste veckorna 😀 Allt ifrån julmiddagar, julfester till adventsmingel.

Om du funderar på att arrangera någon utav dessa tillställningar under de närmaste veckorna kan denna guide vara något för dig. Nedan finns tips och trix om hur du planerar årets mest magiska tillställning.

Tänk ut en meny
Om du bjuder in till en julig middag så är maten kvällens stjärna, du kommer vilja ha menyn klar innan du planerar vidare vad kvällen skall innehålla. Bestäm vilken typ av middag du vill bjuda in till, oavsett om det är en enkel måltid eller en 3-rätters meny med fördrink och tilltugg. Ju tidigare du bestämmer vad som skall serveras ju mer tid har du för att eventuellt provlaga maträtterna innan ifall du har hittat något nytt spännande recept.

Börja dekorera i tid
Vänta inte med att t.ex. julpynta, duka, sätta ihop en julig spellista, städa gästtoaletten mm till bara några timmar innan gästerna kommer. Äger tillställningen rum under veckoslutet börja då gärna i början på veckan med t.ex. klä granen, välja ut vad du skall ha på dig så blir det en härlig uppladdning inför festtillfället.

Var realistisk
Är du värd för första gången till en julfest eller adventsmingel så vill du troligtvis gå ”all in” men ”all in” behöver inte alltid betyda bättre. Att göra allt och lite till för att man har sett något roligt, fint, mysigt, vackert eller gott i någon jultidning eller på några Pinterest-foton kan lätt bli överväldigande och stressande och framför allt väldigt dyrt. Skapa inte storslagna idéer i ditt huvud om vad du tror är en bra jul-middag / mingel / fest skulle vara, var istället realistisk. Har du inte råd med den storslagna jul-tillställningen så är det helt okej, dina gäster kommer inte att döma dig för ditt julpynt eller hur mycket du bjuder på. Gästerna kommer för att de vill umgås med dig och varandra under några mysiga timmar.

Nyttja de du är bra på och be om hjälp
Att vara en god värd / värdinna betyder inte att du måste vara duktig på allt. Kan du inte laga mat men tycker om att dekorera så fokusera på det sistnämnda. Fundera på om du skall ta catering på det du vill bjuda på men det kan dock bli dyrt, är det inte en möjlighet med catering så kan ett julknytis vara ett annat alternativ. Du som värd / värdinna kan t.ex. fixa  kallskuret som julskinka, gravad lax och något vegetarisk alternativ och låt sedan gästerna ta med olika tillbehör. Tänk bara på att höra efter med dina gäster vad de tänker ta med sig, detta för att ha lite koll så att inte alla tar med sig samma sak.

Beställ i god tid
Vill du ha snittblommor på middagsbordet, prata med floristen och beskriv hur du har tänk det, vill du servera ett specifikt vin eller behöver du mer is än vad du hinner göra eller har plats för?! Beställ i god tid så att allt hinner komma så att du kan hämta allt senast dagen innan eller beställ hemleverans till festdagen om det är möjligt.

Se till att ha tid
Dagen då själva festen äger rum kan vara hektisk, det är därför viktigt att ha gått om tid så att du hinner ställa i ordning allt och göra de sista förberedelserna i köket. Du vill inte stå i köket och stressa medans dina gäster skålar och har det trevligt. Du vill också ha tid till att fräscha upp dig och byta om.

Var flexibel
Även om hela planeringen av juleventet har gått som på räls kan förutsedda saker hända, gäster bokar av i sista minuten utan någon vettig förklaring, dryck spills ut, någon råkar ha sönder något julpynt, mat brändsvid o.s.v. Detta är inte hela världen, låt inte bagateller förstöra festen du har planerat och sett framemot så länge. Dina gäster kommer inte att märka något eftersom de inte har en aning om hur du har tänkt eller planerat. 

Ha roligt
När festen är i full gång är det viktigaste att ha kul, som värd / värdinna är det också väldigt viktigt att vara närvarande och inte hela tiden tänka på nästa hållpunkt. Dina gäster kommer att uppskatta att de har blivit bjudna och fått tillbringa ett gäng timmar med dig och övriga gäster.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*